Nyheder til Sociale tilbud - April 2024

Publiceret 11-04-2024

Oprettelse af pladser efter servicelovens § 107 og § 108 a i samme tilbud - Ikke-visiterede aktivitets- og samværstilbud - Anbefalinger til brug af skærm - Barnets lov - Redskaber til risikovurdering.

Oprettelse af pladser efter servicelovens § 107 og § 108 a i samme tilbud

Social-, Bolig- og Ældreministeriet har vurderet, at et tilbud kan være godkendt efter både §§ 107 og 108 a. Socialtilsynet skal vurdere, om det i de konkrete tilbud kan sikres, at beboerne, som har ophold på pladserne efter § 108 a, kan bibeholde et ungdomsliv.

Se svaret fra ministeriet om anvendelsesområdet for § 108 a her

Ikke-visiterede aktivitets- og samværstilbud

Social-, Bolig- og Ældreministeriet har fastslået, at det ikke er muligt for borgere at møde op på et aktivitets- og samværstilbud oprettet efter servicelovens § 104 efter selvmøderprincippet. Ikke-visiterede aktiverende tilbud, for eksempel nat-cafeer, kan oprettes efter servicelovens § 79.

Se svaret fra ministeriet om ikke-visiterede tilbud her

Anbefalinger til brug af skærm

Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række anbefalinger vedrørende brug af skærm i fritiden. Anbefalingerne har et sundhedsfremmende afsæt, og henvender sig til to målgrupper:

  1. Børn, unge og voksne
  2. Forældre med hjemmeboende børn

Find anbefalingerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside her

Barnets lov

Tilpasning i tilsynsrapporter og godkendelsesskrivelser

I januar 2024 trådte barnets lov i kraft. Det betyder, at sociale tilbud og plejefamilier løbende vil opleve begrebslige ændringer i tilsynsrapporter og godkendelsesskrivelser. Blandt andet ændres Socialpædagogisk opholdssted § 66 til Børne- og ungehjem som opholdssted § 43. Tilpasningerne kommer til at foregå løbende.

Tilpasning i tilsynsrapporter og godkendelsesskrivelser

En central del af barnets lov er fokus på inddragelse. I den forbindelse har Social- og Boligstyrelsen samlet en række materialer vedrørende inddragelse af børn og unge.

Find materialet på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside her

Redskaber til risikovurdering

Social- og Boligstyrelsen har udarbejdet to redskaber, som skal understøtte risikokategorisering i socialtilsynet:

  1. Redskab til risikokategorisering, der understøtter den tilsynsfaglige vurdering af den aktuelle risikovurdering.
  2. Redskab til organisatorisk understøttelse, der guider socialtilsynenes ledelse i, hvordan de organisatoriske rammer og ressourcer muliggør en fagligt kompetent tilgang til risikovurdering og tilsynsintensitet

Du finder redskaberne på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside her