Registrering og indberetning af magtanvendelser
Social- og Ældreministeriet har orienteret socialtilsynene om indberetning af magtanvendelser. Ministeriet slår fast, at de magtanvendelser som månedligt skal indberettes til socialtilsynene, skal indberettes med en fast frekvens og for en periode på 31 dage. Det betyder altså, at det ikke er et krav, at det skal ske ved udgangen af måneden, som det ellers har været praksis i Socialtilsyn Nord.
Ministeriet slår desuden fast, at magtanvendelser skal indberettes, når de iværksættes, og at de ikke er afhængige af borgerens ageren. Det gælder for eksempel i forhold til velfærdsteknologi, hvor der skal indberettes, når medarbejderen tænder en alarm, og ikke når borgere udløser alarmen.
Læs orienteringsskrivelsen her
Specialistfunktioner – tilbud er overdraget
I forbindelse med at de fem socialtilsyn har fået hver deres specialistfunktion fra 1. juli, har Socialtilsyn Nord overdraget en række sociale tilbud til andre socialtilsyn, mens vi selv har modtaget alle BPA-arbejdsgivervirksomheder. De overflyttede sociale tilbud har fået direkte besked.
Tilsynstakster for 2023
Tilsyns- og godkendelsestakster for år 2023 er blevet offentliggjort på Socialtilsyn Nords hjemmeside.
Se taksterne for 2023 her
Brug af sengehest hos beboere på botilbud
Ankestyrelsen har, på baggrund af en artikel bragt på TV2 Nord i december 2021, undersøgt Socialtilsyn Nords praksis vedrørende brugen af sengeheste på botilbud. Ankestyrelsen har ikke fundet anledning til at rejse en tilsynssag.
Se Ankestyrelsens brev til Socialtilsyn Nord på Ankestyrelsens hjemmeside her
Indberetning på Tilbudsportalen
Det er muligt at indberette på Tilbudsportalen, selvom der er oplysninger, som ikke er godkendt, når blot de nye oplysninger indberettes på andre faner.
For eksempel er det ikke muligt at indberette en ny årsrapport, før socialtilsynet har godkendt eller afvist den årsrapport, der allerede er indberettet. Det er derimod fortsat muligt at indberette nye oplysninger på en ny fane for eksempel at indberette om ydelser og målgruppe, selvom årsrapporten ikke er godkendt.
Brug af velfærdsteknologi til børn og unge
Socialstyrelsen har undersøgt brugen af velfærdsteknologi til børn og unge med handicap. Socialstyrelsen belyser blandt andet:
- Hvordan man kan forstå begrebet velfærdsteknologi og hvad velfærdsteknologier er
- Hvordan viden om velfærdsteknologier kan understøttes i tilbud
- Hvordan teknologierne kan komme børn og unge til gavn.
Læs Vidensafdækning – Velfærdsteknologi for børn og unge med handicap i anbringelse på Socialstyrelsens hjemmeside her
Magtanvendelsesregler på handicap- og ældreområdet – evaluering og rejsehold
Den 1. januar 2020 trådte reviderede magtanvendelsesregler på ældre- og handicapområdet i kraft. Socialstyrelsen har nu evalueret, hvordan reglerne er blevet implementeret. Det fremgår af evalueringen, at langt størstedelen af medarbejdere og ledere på tilbud kender magtanvendelsesreglerne, men at der kan være tvivl om, hvilke beføjelser og ansvar reglerne giver.
Læs evalueringen på Socialstyrelsens hjemmeside her
Socialstyrelsen har på baggrund af evalueringen nedsat et rejsehold, som skal hjælpe tilbud på handicapområdet med yderligere implementering af de reviderede regler og styrke forebyggelsen af magtanvendelser.
Læs mere om rejseholdet på Socialstyrelsens hjemmeside her