Nyhedsbrev november 2022

Publiceret 29-11-2022


Kursus i magtanvendelser

Socialtilsyn Nord udbyder et kursus i magtanvendelser på voksenområdet den 8. februar 2023. Kurset er åbent for alle, men der er begrænset antal pladser.

Læs mere om kurset og tilmeld dig via Socialtilsyn Nords hjemmeside her

Magtindberetninger på voksenområdet

I vores sidste nyhedsbrev skrev vi om en orienteringsskrivelse fra Social- og Ældreministeriet om indberetning af magtanvendelser.

Læs eller genlæs orienteringsskrivelsen her

De fem socialtilsyn har efterfølgende stillet uddybende spørgsmål til orienteringen til ministeriet. Ministeriet har nu svaret og det betyder, at følgende praksis fremover gælder for forhåndsgodkendte magtanvendelser:

  • De skal indberettes for en periode på 31 dage. Perioden er valgfri og behøver ikke følge kalendermåneden.
  • Rettidig indberetning er ved perioden på de 31 dages udløb. Det vil sige, at Socialtilsyn Nord ikke længere kan acceptere tre dage, til at få de sidste magtanvendelser registreret, som ellers hidtil har været praksis.

Magtanvendelser på børneområdet skal fortsat sendes ved månedens udgang.

Ministeriet oplyser i øvrigt, at det kun er i forhold til indberetningsfrister på voksenområdet, at der har været uens praksis mellem socialtilsynene.

Læs det uddybende svar fra Social- og Ældreministeriet her

Sociale tilbuds oplysningspligt

Tilbud er forpligtet til at orientere socialtilsynet, hvis andre tilsynsmyndigheder har lavet sanktioner for tilbuddet. Det står i lov om socialtilsyn § 12, stk. 2, nr. 5.

Det betyder, at I skal fortælle socialtilsynet, hvis for eksempel Arbejdstilsynet har givet en rød eller gul smiley eller Styrelsen for Patientsikkerhed har udstedt påbud. Derudover har I pligt til at informere socialtilsynet om bekymrende forhold og hændelser i tilbuddet. Det kan for eksempel være ulykker eller brand på jeres tilbud.

Anbragtes rettigheder i børnehøjde

På Børneportalen kan anbragte børn og unge læse om deres rettigheder, og Børneportalen henviser til meget relevant materiale, målrettet anbragte børn og unge.

Børnerådet har for eksempel lavet en folder om efterværn, som henvender sig til anbragte unge, som er fyldt, eller snart fylder 18 år. Derudover har Børnerådet lavet foldere målrettet mindre børn, som handler om at være anbragt.

I finder de forskellige foldere på Børneportalen her

Børn og unges digitale fællesskaber

Børns Vilkår har udgivet rapporten Børns digitale fællesskaber. Rapporten handler om børn og unges brug af sociale medier, og hvordan sociale medier kan påvirke børn og unges trivsel.

I finder rapporten på Børns Vilkårs hjemmeside her

Børns Vilkår har også lavet en tilhørende video, der giver et billede på, hvordan det kan se ud, når et barn ikke er med i gruppechatten.

I finder den tilhørende video her